Корпоративна история

 1998 г.
Некском е основана като дружество със 100% собственост на американския оператор Nexcom Telecommunications LLC.

 1999 г.
Некском регистрира първата VoIP телефонна услуга, насочена към корпоративния сектор, а именно EasyCall® Connect™.

 2000 г.
Некском започва изграждането на своята мрежа в Източна Европа.

 2001 г.
Некском изгражда директна оптична свързаност между градовете София и Лондон и разполага собствено оборудване в най-голямата телекомуникационна борса във Великобритания – “Telehouse”.
Некском пуска на пазара първата предплатена карта за телефонни разговори на ниски цени в БългарияEasycard.

 2002 г.
Некском предоставя възможност на абонатите си за разговори към мобилни оператори в България.
Некском открива първите частни телефонни кабини в страната, където разговорите са предпочитани от хора, които нямат домашен телефон или телефонът им не може да избира тонално.
Некском вече разполага с комуникационни възли в Лондон, Ню Йорк, Франкфурт и е обвързан с най-големите телекоми в световен мащаб като France Telecom, KPN, IDT, MCI-World Com и др.

 2003 г.
Некском получава от Комисията за Регулиране на Съобщенията Индивидуална лицензия за изграждане, поддържане и използване на обществена далекосъобщителна фиксирана телефонна мрежа, и предоставяне на гласова услуга на територията на Република България. Лицензът е за срок от 20 години.
Другият тип лицензия, която се дава на Некском, е за достъп до гласова телефонна услуга чрез избор на оператор (селекция) - абонатите могат да преценяват кой оператор да използват при всеки един от разговорите си чрез въвеждане номера на оператора 01010 преди търсения номер за връзка.

 2004 г.
Некском подписва споразумение за взаимно свързване с Глобул, Мтел и БТК , което дава възможност на абонатите им директно да избират тези на Некском и обратно.

 2005 г.
Некском стартира услугата 1010 (избор на оператор или “селекция”). Така клиентите на услугата вече ползват безплатен достъп до мрежата на Некском за международни и междуградски разговори. Това е възможно след набиране на префикс 01010 пред желания международен или междуселищен номер.
Некском получaва лиценз за новата безжична технология „от точка към много точки”, който дава право на компанията да изгради и развива национална WiMAX мрежа за срок от 10 години.

 2006 г.
Некском започва предлагането на нова фиксирана телефонна услуга с предоставяне на собствени телефонни номера от Некском, която позволява замяна на съществуващите абонатни постове на традиционния оператор.
Некском става пълнопрaвен член на WiMAX Forum - организацията, в която членуват компаниите, развиващи WiMAX по света.
В края на октомври 2006 г. Некском приключва прехвърлянето на трафикa си към собствена мрежа за пренос на данни.
Некском изгражда собствена WiMAX мрежа въз основа на сертифицирано от WiMAX Forum оборудване
Некском избра за свой доставчик на WiMAX оборудване компанията Алварион - лидер по пазарен дял в производството на WiMAX оборудване в световен мащаб.

 2007 г.
Некском е първият телеком в България, който предлага търговски WiMAX услугите - безжичен интернет, телефон, наети линии, виртуални частни мрежи и MAN свързаност, както в рамките на градовете, така и между тях. Първите градове, където Некском стартира WiMAX са София и София област, Банско, Баня, Разлог, Добринище, Бургас, Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас.
На 12 септември 2007 г., Некском – България ЕАД съобщава, че Intel Capital и MCI Management участват с мащабна инвестиционна програма в развитието на WiMAX оператора, който изгражда WiMAX мрежа с национално покритие, служеща за доставка на интегрирани гласови и безжични интернет услуги.

1010

Телефонна услуга за междуселищни и международни разговори на ниски цени
още

Телефонна централа

Виртуална телефонна централа, с пълната функционалност на стандартна
още

WiMAX by Nexcom

Високоскоростен интернет с гарантирано качество, сигурност и надеждност на конкурентни цени
още

Телефон

Фиксирана телефонна услуга със собствени телефонни номера от Некском
още

VPN

Изграждане на виртуални частни мрежи за нуждите на вашия бизнес

още
member of